HJEM Om Stavern Helgeroa Nevlunghavn Nyheter Nyttig info Friluftsliv Bilder Nyhetsbrev Kontakt Oss
Fritidsfiske Turområder Badestrender Badetemp. Brennmaneter Flått Brettseiling Kyststien

 

Vi forbinder maneter med sommer, sol og varme. Selv om manetene egentlig liker kaldt vann best, er det flest maneter om sommeren siden det er mest mat i sjøen på denne årstiden. 

Maneter er i stor grad er prisgitt vær og vind med tanke på hvor de havner. De kan svømme, men svømmer helst for å regulere dybden, ikke for å komme seg fremover. Siden brennmanetene ikke liker varmt vann, søker de ned under de varme overflatelagene om sommeren. Når de likevel opptrer i overflaten, er det fordi strømmen tar dem med seg og ofte stuer dem sammen bak nes, i bukter og i havnebasseng.


Hvorfor svir / brenner manetene?
Tett i tett på brenntrådene til manetene sitter det nesleceller som inneholder en gift som lammer eller dreper byttedyr som plankton og fiskelarver. Ved berøring spretter en pil ut av cellen og sprøyter gift inn i huden. Brennmaneten svir kraftig.
Hvis du blir brent
Hvis du blir brent av en brennmanet kan du skylle med saltvann, men ikke gni. Dersom du gnir kan nesleceller som fortsatt sitter på huden, men som ikke har fyrt av ennå, aktiveres. Senk kroppsdelen i varmt vann (40-45 grader C), dersom dette er mulig. Dette gir ofte rask smertelindring. Det varme vannet ødelegger manetens giftstoffer. Hold kroppsdelen i vannet til smerten har gitt seg. Hvis ikke varmebehandling gir tilstrekkelig smertelindring kan smertelindrende salver, kortisonkrem eller antihistamintabletter forsøkes. 

SunCare brennmanetbeskyttelse SPF 15
SunCare SPF 15 er utviklet for bruk i vann når det er høy solstyrke. Når man bader, dykker, står på vannski eller driver med andre vannaktiviteter er SunCare spesielt effektiv. Den inneholder stoffer som er utviklet fra huden til fisk og som hindrer nesleceller fra å sende ut sin gift. Den er ekstra vannfast og beskytter mot alle typer brennmaneter. Trådene til maneten brenner i lang tid selv etter at de har løsnet fra brennmaneten. Med SunCare vil du være beskyttet mot trådene du ikke ser.
Les mer her: http://www.ac-suncare.no/index.php?page=FAQ_jellyfish

Nysgjerrig!
N
este gang du ser en manet eller hundre, så la skrekken vike for nysgjerrigheten. Kikk ned i vannet og se hvor fantastisk elegant de svømmer og hvordan fangtrådene ”lever”. Se etter småfisk som søker beskyttelse mellom trådene uten å brenne seg, og se om manetene klarer å fange et bytte. Garantert gøy!HVA SKJER
 
 
juli 2024
ma  ti on to fr

 
 

LINKER

gladedageristavern.no

www.visitnevlunghavn.no

www.helgeroavel.no

www.stavernfestivalen.no

www.stavernsodden.info

www.svenner.info

www.geanor.no

www.larvikibilder.no


Medlemssider:
Brukernavn

Passord

   Copyright © VisitStavern 2007-2019. VisitStavern innehar alle rettigheter til tekst , bilder og illustrasjoner på www.visitstavern.no sine websider. Alt materialet er lovmessig beskyttet for kopiering. 
Innholdet på denne websiden kan ikke bli kopiert, distribuert, endret eller gjort tilgjengelig for tredje part til kommersiell bruk, uten avtale.

Selvoppnevnt Turistsjef: Yngve Rakke   tel: 911 23 222