HJEM Om Stavern Helgeroa Nevlunghavn Nyheter Nyttig info Friluftsliv Bilder Nyhetsbrev Kontakt Oss

 
Ulfsbakktunnelen

Adresse
Ulfsbakk
3267 Larvik

E-post


Nettsted
Telefon
911 23 222

Mobil


Faks

Firmabeskrivelse
Langevannstunnelen eller Ulfsbakktjønntunnelen som den egentlig heter, er en gammel nedlagt vannforsyningslinje for Larvik by. Den ble benyttet til å forsyne Larvik med vann via Langevann til Ulfsbakktjønn. Tunnelen ble bygget i 1924 og var en av flere tunneler, men den er desidert den lengste.

Tunnelen er 590 meter lang. Gummistøvler eller skikkelige turstøvler er en fordel da det er en del vann det første stykket. En god hodelykt trenger du også.
Du kan gå oppreist i hele tunnelen, forutsatt at du ikke er høyere enn 1,75 meter.
Det er fuktig og kjølig der inne og i lyset fra lykta kan du se vannperler glitre som sølv på vegger og tak. Du ser også fuktigheten som driver i lufta.
Pass hodet, det er en del skarpe stener som stikker ned fra taket. I den andre enden må du klatre opp en stige for å komme ut av tunnelen.

Egentlig var det 2 tunneler, hvor den korteste på 110 meter som ligger ved Langevann, har navnet Langevannstunnelen. Men på folkemunne er det "Langevannstunnelen" ned mot Ulfsbakktjønna som "alle" snakker om når man snakker om tunnelene. Den egentlige Langevannstunnelen er ca. 110 meter lang, men den er ikke lenger åpen på begge sider.(vestsiden har rast sammen)

Etter at tunnelen ble lagt ned som vannforsyningslinje, har den blitt tilholdssted for flaggermus i vinterdvale, blant annet den sjeldne Bredøreflaggermusa (Barbastells barbastellus).

Tunnelen er nå stengt for mennesker i flaggermusens dvaleperiode, sånn at den kan henge i dvale i fred. Den tåler ikke mange forstyrrelser i løpet av dvaleperioden sin. De siste vintrene er det bare funnet en eller to bredører i tunnelen i Larvik. Men det er antagelig flere.

Ulfsbakktjønn ligger 135 m.o.h og er det klareste vannet i Vestfold med en sikt på 10-13 meter. Det er i dag lov å bade i vannet. Vannets største lengde er 750 meter og største bredde 700 meter, største dybde 37 meter. Vinterstid er det et populært utfartsstedsted for fritidsaktiviteter som skøyter og isfiske. Det er tre øyer i vannet.

Turen opp hit starter fra parkeringen ved Ulfsbakk. Følg stien langs vannet sydover. Tunnelen ligger på vestsiden av vannet. Det er en 15 minutters gange før du kommer til inngangen av tunnelen.

tilbakeHVA SKJER
 
 
april 2024
ma  ti on to fr
mai »»   

 
 

LINKER

gladedageristavern.no

www.visitnevlunghavn.no

www.helgeroavel.no

www.stavernfestivalen.no

www.stavernsodden.info

www.svenner.info

www.geanor.no

www.larvikibilder.no


Medlemssider:
Brukernavn

Passord

   Copyright © VisitStavern 2007-2019. VisitStavern innehar alle rettigheter til tekst , bilder og illustrasjoner på www.visitstavern.no sine websider. Alt materialet er lovmessig beskyttet for kopiering. 
Innholdet på denne websiden kan ikke bli kopiert, distribuert, endret eller gjort tilgjengelig for tredje part til kommersiell bruk, uten avtale.

Selvoppnevnt Turistsjef: Yngve Rakke   tel: 911 23 222