HJEM Om Stavern Helgeroa Nevlunghavn Nyheter Nyttig info Friluftsliv Bilder Nyhetsbrev Kontakt Oss

 
Barkevik

Adresse
Barkevikveien
3295 Helgeroa

E-post


Nettsted
Telefon
911 23 222

Mobil


Faks

Firmabeskrivelse
Barkevik er en trang bukt inn fra Langesundsfjorden, rett nord for Helgeroa.
Det en gang så travle industrisamfunnet er nå en bortgjemt, liten perle for turgåere og båtturister.

Gamle fortøyninger for seilskutene, en og annen grunnmur og restene av en isdam er vitnesbyrd fra industrien på stedet.

I 1740-årene begynner den store industrielle utviklingen i Barkevik. Da starter Larviksgreven bygging av en stor masovn, med tilhørende kullhus, smie, forvalterbolig og arbeiderboliger.

Senere ble det bygd et jernstøperi og et anlegg for boring og sliping av småkanoner og annet støpegods. Mange ovner som er støpt i Barkevik, finnes ennå rundt om i Norge og Danmark.

Masovnen i Barkevik måtte rett som det var stoppes pga. mangel på trekull, og i 1843 ble det en endelig stopp. Jernstøperiet fortsatte imidlertid, med dansken Ludvig Bagger som eier og driver. Han var en ualminnelig foretaksom mann, som i tillegg til jernstøperi startet opp sagbruk, mølle og isanlegg.

Eget bakeri og landhandel hadde han også her i Barkevik. Da istrafikken var på det største, kunne opp til 300 mann være sysselsatt i Baggers bedrifter, hvorav 250 i isdrifta.

Ute på Fugløya, fire kilometer sørvest for kulturmiljøet, finnes det også spor etter industrien i Barkevik. Her ble det i tiden 1807-1812 bygd et batteri med 15 kanoner som ledd i forsvaret av Fredriksvern. Stein til murene ble ferget over fra Skitnerødtangen, mens slaggstein til kruttkjeller og vakthus ble hentet fra Barkevik.

Isproduksjonen mistet hovedmarkedet i England ved krigens utbrudd i 1914. De fleste isdammene ble tømt for vann og lagerhusene ble revet eller råtnet bort i et fuktig miljø.I 1961 var det helt slutt på isproduksjonen.


tilbakeHVA SKJER
 
 
april 2024
ma  ti on to fr
mai »»   

 
 

LINKER

gladedageristavern.no

www.visitnevlunghavn.no

www.helgeroavel.no

www.stavernfestivalen.no

www.stavernsodden.info

www.svenner.info

www.geanor.no

www.larvikibilder.no


Medlemssider:
Brukernavn

Passord

   Copyright © VisitStavern 2007-2019. VisitStavern innehar alle rettigheter til tekst , bilder og illustrasjoner på www.visitstavern.no sine websider. Alt materialet er lovmessig beskyttet for kopiering. 
Innholdet på denne websiden kan ikke bli kopiert, distribuert, endret eller gjort tilgjengelig for tredje part til kommersiell bruk, uten avtale.

Selvoppnevnt Turistsjef: Yngve Rakke   tel: 911 23 222