HJEM Om Stavern Helgeroa Nevlunghavn Nyheter Nyttig info Friluftsliv Bilder Nyhetsbrev Kontakt Oss

 
Røverhula

Adresse
Rødberg
3267 Larvik

E-post


Nettsted
Telefon
911 23 222

Mobil


Faks

Firmabeskrivelse
Røverhula ved Fjordstien sør for boligområdet på Rødberg.
En del uhyggelige historier herfra ble nedtegnet i 1904-10, og finnes nå bevart i Norsk Folkeminnesamling.

Hula ligger mellom sjøen og veien mellom Stavern og Larvik. Den er ganske romslig og går atskillige meter inn i fjellet. Men inngangen blir ikke synlig før man har klatret opp en liten steinur.

Et fint gjemmested for røvere som lå og lurte på de som passerte oppe på veien.

Selv om røverne ikke drepte ofrene sine, har det ikke vært mye om å gjøre, skal vi tro sagnet om postfører Jonassen. En vinterkveld han kom kjørende med slede fra Larvik til Stavern, møtte han rett ved hulen ei gammel, skrøpelig kjerring som bad så tynt om å få sitte bakpå et stykke. Av sitt gode hjerte brøt han reglementet og tok henne motstrebende med. Men da han om litt hørte henne pusle med noe bak ham, snudde han seg og oppdaget at hun rotet etter noe i skreppa si. Og i det samme gled skautet hennes til side, og da så han at hun hadde skjegg som en voksen kar. Lynsnart fikk han ubemerket kastet pisken ned i snøen og bad henne lete etter den, selv våget han ikke gå fra hesten, sa han. Ikke før var hun ute av sleden, før han fikk opp farten og flyktet. I skreppen som var surret bakpå fant Jonassen en lang kniv og en pistol.

Hvor farlig det å oppsøke Røverhula fikk en sjømann fra Larvik erfare da han skulle vise hvor modig han var og skulle hente en kniv der midt på svarte natten. Mens han gikk der og stabbet, støtte foten hans mot noe innerst i hulen, og han syntes tydelig det klirret i penger. Han bøyde seg og fikk tak i et skrin med to hanker, og da han ristet på det klang det høyt, så det måtte være sølvpenger, trodde han. Men da han løftet det og ville ta det med seg, hørte han en fæl røst rope så det sang i ørene på han: "La skrinet mitt være!" Redselslagen slapp han skatten og tumlet ut igjen som om den vonde var i hælene på ham.

En annen historie handler om en jeger som satt fanget i Røverhula. En natt, da røverne hadde drukket seg i søvn, gikk jegeren til aksjon:
Han tok ei gryte med kokende vann og helte over de gapende røverkjeftene, og «tilslutt lå de der døde som sild alle fire».

På slutten av 1800-tallet ble den samme hula visstnok benyttet av enkelte kjøpmenn i Larvik som lager for smuglergods.
Store formuer ble grunnlagt på denne måten, er det fortalt.

Slik finner du Røverhula:
Fra Larvik på Stavernsveien.
Ta av til venstre mot Tinvik, så til høyre på Gamle Stavernsveien. Kjør den ca. 60 meter til bussstopp-skuret, merket "Øvre Tenvik". Kjør 200 meter nedover grusveien, merket "Til gamle Stavernsveien 13-19". Før bolighuset, går en sti inn til høyre. Den er blåmerket. Følg stien ca. 200 meter. Da kommer du til skilt, merket "Røverhula". Hula ligger i steinrøysa oppe til høyre. Du må opp dit for å finne inngangen.

Røverhula er ikke særlig lang, maks 20 meter, men romslig og et fint gjemmested.


tilbakeHVA SKJER
 
 
april 2024
ma  ti on to fr
mai »»   

 
 

LINKER

gladedageristavern.no

www.visitnevlunghavn.no

www.helgeroavel.no

www.stavernfestivalen.no

www.stavernsodden.info

www.svenner.info

www.geanor.no

www.larvikibilder.no


Medlemssider:
Brukernavn

Passord

   Copyright © VisitStavern 2007-2019. VisitStavern innehar alle rettigheter til tekst , bilder og illustrasjoner på www.visitstavern.no sine websider. Alt materialet er lovmessig beskyttet for kopiering. 
Innholdet på denne websiden kan ikke bli kopiert, distribuert, endret eller gjort tilgjengelig for tredje part til kommersiell bruk, uten avtale.

Selvoppnevnt Turistsjef: Yngve Rakke   tel: 911 23 222