HJEM Om Stavern Helgeroa Nevlunghavn Nyheter Nyttig info Friluftsliv Bilder Nyhetsbrev Kontakt Oss

 
Brunla jernalder-gravfelt

Adresse
Solstad
3290 Stavern

E-post


Nettsted
Telefon
911 23 222

Mobil


Faks

Firmabeskrivelse
Stort gravfelt fra Jernalderen - Vikingtid
(500 f.Kr. - 1030 e.Kr.)

Gravfeltet på Brunla og Agnes gård er ett av de største og merkeligste felt fra jernalderen i Vestfold. Det måler mer enn 320 X 125 meter i omfang og ved den siste registreringen kunne man telle opp ca 90 mer eller mindre markerte gravhauger her. Tvers igjennom feltet går også en oldtidsvei -
en såkalt hulvei.

Etter et omfattende restaureringsarbeide for å gjenskape vegetasjonen slik den tidligere har vært, har man oppdaget en mengde nye graver og spor etter eldre dyrking. Arbeidene med Brunlafeltet vil derfor fortsette, bl.a. med ytterligere skjøtsel og oppmåling.

Gravfeltets plassering i terrenget er unik for jernalderen. Vanligvis finner vi feltene med vid utsikt slik at de kunne sees av dem som ferdes i bygden. I dette tilfelle ligger feltet mellom to fjellknauser, men likevel med god sikt opp mot Brunla gård. I dag er sikten imidlertid begrenset på grunn av vegetasjonen.

Flere av haugene er plyndret, noe man kan se av kratrene i haugene og noen har vært utsatt for masse-uttak.

Haugen som gravform er kjent gjennom hele jernalderen. Man regner med at hver gård hadde sin egen begravelsesplass.

Vi vet ikke hvilke tradisjoner som er knyttet til gravleggingen - hvem som fikk haug over graven eller hvem som måtte nøye seg med enklere former. Det er antatt at gravhaugen var forbeholdt makteliten i samfunnet eller på gården. I slike tilfeller ville en haug ha representert en generasjon.


tilbakeHVA SKJER
 
 
april 2024
ma  ti on to fr
mai »»   

 
 

LINKER

gladedageristavern.no

www.visitnevlunghavn.no

www.helgeroavel.no

www.stavernfestivalen.no

www.stavernsodden.info

www.svenner.info

www.geanor.no

www.larvikibilder.no


Medlemssider:
Brukernavn

Passord

   Copyright © VisitStavern 2007-2019. VisitStavern innehar alle rettigheter til tekst , bilder og illustrasjoner på www.visitstavern.no sine websider. Alt materialet er lovmessig beskyttet for kopiering. 
Innholdet på denne websiden kan ikke bli kopiert, distribuert, endret eller gjort tilgjengelig for tredje part til kommersiell bruk, uten avtale.

Selvoppnevnt Turistsjef: Yngve Rakke   tel: 911 23 222