HJEM Om Stavern Helgeroa Nevlunghavn Nyheter Nyttig info Friluftsliv Bilder Nyhetsbrev Kontakt Oss

 
Blokkhusene

Adresse

3290 Stavern

E-post


Nettsted
Telefon
911 23 222

Mobil


Faks

Firmabeskrivelse
De to stabburslignende blokkhusene er kanskje de mest typiske Stavern-symboler vi har, der de kneiser å på hver sin kolle over vestre del av byen.

De ble bygd 1788-90, som kombinerte utkikksposter og skytestillinger, og som ledd i et forsvarsanlegg rundt Fredriksvern og Stavern.

Opprinnelig var det tre blokkhus, men det søndre, som sto på Kakenfjellet, er borte. De ble bygd i solid tømmer, og med utstikkende 2. etasje for at en skulle kunne skyte rett ned i tilfelle stormangrep.

Mellom de tre blokkhusene, og ned til sjøen i nord og sør, gikk det doble palisader, bestående av tette rekker av spisse tømmerstokker. Ved Larviksveien, Brunlaveien og Helgeroaveien var det solide porter. Siden palisadene gikk utenfor det meste av den sivile bebyggelsen, framsto Stavern som en regulær festningsby..

I grove trekk startet palisaderekka ved Losen, gikk opp Ligangen og opp til nordre blokkhus, herfra i rett linje til midtre (nå sørligste) blokkhus, så gjennom øvre leir til det blokkhuset som sto på Kakenfjellet og som nå er borte, og derfra sør for krutthuset til sjøen i øst.
Denne ytre befestningen kom aldri til å spille noen rolle, og allerede under den strenge vinteren 1800-1801 begynte Stavernsfolk å plukke av palisaden til ved. Derfor forfalt palisaden raskt. Noen rester fra palisadeanlegget er gjenreist i en privat hage ved oppgangen til det søndre blokkhuset. Denne "prøven" står imidlertid ikke der palisaden gikk.

ADKOMST
Til det søndre (midtre) blokkhuset går en bratt sti, delvis med trapper, opp fra Helgeroaveien rett overfor Fredriksvern motorverksted.
Til det nordre blokkhuset går en bratt sti opp fra Kommandør Herbst gate.

tilbakeHVA SKJER
 
 
april 2024
ma  ti on to fr
mai »»   

 
 

LINKER

gladedageristavern.no

www.visitnevlunghavn.no

www.helgeroavel.no

www.stavernfestivalen.no

www.stavernsodden.info

www.svenner.info

www.geanor.no

www.larvikibilder.no


Medlemssider:
Brukernavn

Passord

   Copyright © VisitStavern 2007-2019. VisitStavern innehar alle rettigheter til tekst , bilder og illustrasjoner på www.visitstavern.no sine websider. Alt materialet er lovmessig beskyttet for kopiering. 
Innholdet på denne websiden kan ikke bli kopiert, distribuert, endret eller gjort tilgjengelig for tredje part til kommersiell bruk, uten avtale.

Selvoppnevnt Turistsjef: Yngve Rakke   tel: 911 23 222